Čtyři zásady pro racionálnější grilování
Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.
Vybírejte libovější zdroje bílkovin
„Výběr správného masa je klíčem ke zdravému grilování. Doporučuji sáhnout po libovějších kusech masa, které obsahují méně nasycených tuků a kalorií. Ideální volbou jsou kuřecí a krůtí prsa, krevety, hovězí svíčková, tuňák nebo treska,“ radí odborník na výživu Oliver Najman s tím, že snížení příjmu nezdravých tuků a kalorií je prospěšné nejen pro štíhlou linii, ale také pro snížení rizika různých onemocnění.
Nezapomínejte na vlákninu
Středem pozornosti většiny grilovaček bývá zpravidla velké množství masa, které bohužel není vždy doplněno o zdroj vlákniny, jako je třeba zelenina. Důvod, proč by měla být vláknina součástí grilovačky, je podle O. Najmana jednoduchý: „Zelenina obsahuje vlákninu a ta je klíčová nejen pro trávení, ale i pro celkové zdraví. Mnoho lidí ji ve svém jídelníčku zanedbává, takže grilování je skvělou příležitostí, jak její příjem zvýšit. Grilovaná zelenina nebo čerstvý salát dodají jídlu barvu a další chuť.“
Výběr tuků vhodných pro vaření
„Ne všechny oleje jsou vhodné ke grilování,“ upozorňuje Najman. „Každý tuk má svůj kouřový bod – teplotu, při které se začíná přepalovat a uvolňovat škodlivé látky. Doporučuji používat oleje s vysokým kouřovým bodem, jako jsou rafinované řepkové, olivové a avokádové oleje. Tyto oleje mají navíc příznivý obsah zdraví prospěšných látek.“ Pokud se chcete použití tuku zcela vyhnout, je vhodný gril s nepřilnavým povrchem. Ten mají například grily Sage, které navíc umožňují odvádění přebytečného tuku do sběrné misky.
Používejte různé druhy koření a bylinek
Používejte různé druhy koření a bylinek Ačkoli se marinády zakoupené v obchodě mohou zdát jako jednoduché řešení, ani výroba vlastních není žádná věda. Navíc si je můžete připravit doma bez zbytečných konzervantů a nadměrného množství soli nebo tuku. „Jednoduchý způsob, jak grilu dodat ještě více skvělých chutí, je přidat koření a bylinky,“ radí Oliver Najman. „Koření a bylinky, jako je kurkuma, chilli, pepř, rozmarýn nebo tymián, obsahují zdraví prospěšné látky a mají široké využití, například v marinádách, dresincích a dipech.“
Stáhnout tiskovou zprávu