Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.

 

Vybírejte libovější zdroje bílkovin

„Výběr správného masa je klíčem ke zdravému grilování. Doporučuji sáhnout po libovějších kusech masa, které obsahují méně nasycených tuků a kalorií. Ideální volbou jsou kuřecí a krůtí prsa, krevety, hovězí svíčková, tuňák nebo treska,“ radí odborník na výživu Oliver Najman s tím, že snížení příjmu nezdravých tuků a kalorií je prospěšné nejen pro štíhlou linii, ale také pro snížení rizika různých onemocnění.

 

Nezapomínejte na vlákninu

Středem pozornosti většiny grilovaček bývá zpravidla velké množství masa, které bohužel není vždy doplněno o zdroj vlákniny, jako je třeba zelenina. Důvod, proč by měla být vláknina součástí grilovačky, je podle O. Najmana jednoduchý: „Zelenina obsahuje vlákninu a ta je klíčová nejen pro trávení, ale i pro celkové zdraví. Mnoho lidí ji ve svém jídelníčku zanedbává, takže grilování je skvělou příležitostí, jak její příjem zvýšit. Grilovaná zelenina nebo čerstvý salát dodají jídlu barvu a další chuť.“

 

Výběr tuků vhodných pro vaření

„Ne všechny oleje jsou vhodné ke grilování,“ upozorňuje Najman. „Každý tuk má svůj kouřový bod – teplotu, při které se začíná přepalovat a uvolňovat škodlivé látky. Doporučuji používat oleje s vysokým kouřovým bodem, jako jsou rafinované řepkové, olivové a avokádové oleje. Tyto oleje mají navíc příznivý obsah zdraví prospěšných látek.“ Pokud se chcete použití tuku zcela vyhnout, je vhodný gril s nepřilnavým povrchem. Ten mají například grily Sage, které navíc umožňují odvádění přebytečného tuku do sběrné misky.

 

Používejte různé druhy koření a bylinek

Používejte různé druhy koření a bylinek Ačkoli se marinády zakoupené v obchodě mohou zdát jako jednoduché řešení, ani výroba vlastních není žádná věda. Navíc si je můžete připravit doma bez zbytečných konzervantů a nadměrného množství soli nebo tuku. „Jednoduchý způsob, jak grilu dodat ještě více skvělých chutí, je přidat koření a bylinky,“ radí Oliver Najman. „Koření a bylinky, jako je kurkuma, chilli, pepř, rozmarýn nebo tymián, obsahují zdraví prospěšné látky a mají široké využití, například v marinádách, dresincích a dipech.“

 

Stáhnout tiskovou zprávu 

Mohlo by vás zajímat

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?


Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce...

Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně

Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně


Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně

Chcete si osladit den, aniž byste museli slevit ze svého závazku k vyváženému stravování? Máme pro vás dokonalý recept, který spojuje lahodnou chuť a zdravé ingredience. Představte si jemné kousky jahod obalené v nadýchané šlehačce, kde každé sousto skrývá krémovou texturu a přirozenou sladkost...

Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.

Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.


Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.

Ovoce a zelenina by měly tvořit neoddělitelnou součást jídelníčku dětí i dospělých. Tělu totiž dodávají nezbytné živiny, jako jsou vitamíny (především vitamín A a C), minerální látky (například hořčík, draslík, železo), enzymy, kyselina listová a vláknina, která je důležitá pro střevní...