Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Ovocné šťávy: zdravý návyk nebo výživový prohřešek?

Čerstvé ovocné šťávy a smoothies zažívaly na prahu tohoto milénia nevídaný boom. Proslavili je různé „detoxikační“ programy a diety, smoothie bary i celebrity. Postupem času nadšení z „tekutého ovoce“ trochu opadlo a kvůli obsahu cukru začalo být jejich místo v jídelníčku dokonce zpochybňovano. Jsou tedy ovocné šťávy zdravou volbou, anebo výživovým prohřeškem?

 

Ovocná šťáva nerovná se slazená limonáda

Zejména kvůli svému obsahu cukru bývají ovocné šťávy často démonizovány a stavěny na stejnou úroveň jako slazené limonády. Jak však hovoří odborník na výživu Oliver Najman, házet je „do jednoho pytle“ se slazenými nápoji není objektivní „Ano, ovocné šťávy obsahují cukr, stejně jako samotné ovoce. Ačkoli se jedná o stejné formy cukru, jejich vliv na naše zdraví je velmi odlišný.“  Jeho slova jsou podložena daty – například systematický přehled zahrnující více než 137 000 účastníků neprokázal žádnou souvislost mezi konzumací ovocných šťáv a rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

 

Dostaňte z ovoce maximum

Ovocné šťávy, zejména pokud jsou vyrobeny z čerstvého ovoce, mohou mít také významné zdravotní benefity. Meta-analýza 19 různých studií ukázala, že konzumace ovocných šťáv významně snižuje diastolický krevní tlak. Jiná RCT studie na 100 lidech s nadváhou nebo obezitou ukázala, že každodenní konzumace půl litru čerstvé pomerančové šťávy po dobu 6 měsíců vedla ke snížení krevního tlaku, BMI a obvodu pasu. Jak je to možné? „Ovocné šťávy obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerály, stopové prvky a fytochemikálie včetně antioxidantů, polyfenolů a flavonoidů. V případě smoothies také vlákninu,“ vysvětluje O. Najman a přidává i praktický tip: „Vzhledem k tomu, že živiny v ovoci jsou náchylné k oxidaci, čím šetrněji ho odšťavníte, tím lépe. Šnekový odšťavňovač s nízkými otáčkami je proto dobrou volbou.“

 

Na množství záleží

Konzumace ovocných šťáv jako součásti vyvážené stravy může být pro tělo prospěšná. Ovšem pouze v případě, že to s jejich množstvím nepřeháníte. „Je důležité si uvědomit, že při pití ovocných šťáv přijímáte více cukru, než kdybyste konzumovali samotné ovoce.  Pokud byste je tedy pili po litrech, přijímali byste nejen nadbytek cukru, ale také kalorií, což by se rozhodně negativně projevilo na vaší hmotnosti. Dalším rizikem je samozřejmě zvýšení zdravotních rizik, jako je cukrovka nebo srdeční problémy,“ upozorňuje odborník.

 

Tip Sage: The Nutri Juicer Cold Plus

Odšťavňovač Sage SJE530 je vybavený technologii Cold spin, díky které nedochází při zpracování ovoce ke zbytečnému zahřívaní. To do velké míry ovlivňuje nejen výslednou chuť, ale také míru zachovaní vitaminů v šťávě. Pletené mikrosíto z nerezové ocele s ostřím zpevněným Titanem je zase garancí, že z ovoce vytáhnete maximum šťávy. Plnící otvor o šířce 88 mm umožní do odšťavňovače vkládat i celá jablka, hrušky anebo jiné velké kusy ovoce. A protože vitaminů není nikdy dost, velká nádoba o objemu 2 litry zajistí, že se vámi připravené šťávě dostane celé rodině či návštěvě při nedělním brunchi.

Cena: 5 999 Kč

 

Stáhnout tiskovou zprávu 

Mohlo by vás zajímat

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Čtyři zásady pro racionálnější grilování


Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně...

Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně

Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně


Jahody se šlehačkou – rychle a racionálně

Chcete si osladit den, aniž byste museli slevit ze svého závazku k vyváženému stravování? Máme pro vás dokonalý recept, který spojuje lahodnou chuť a zdravé ingredience. Představte si jemné kousky jahod obalené v nadýchané šlehačce, kde každé sousto skrývá krémovou texturu a přirozenou sladkost...

Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.

Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.


Máte v jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny? Správnou úpravou můžete zlepšit chuť i zvýšit vstřebatelnost živin.

Ovoce a zelenina by měly tvořit neoddělitelnou součást jídelníčku dětí i dospělých. Tělu totiž dodávají nezbytné živiny, jako jsou vitamíny (především vitamín A a C), minerální látky (například hořčík, draslík, železo), enzymy, kyselina listová a vláknina, která je důležitá pro střevní...