Podzim ve znamení jablek
Praha – Pomalu nám končí léto a začíná podzim, období sklizně ovoce, které se urodilo na stromech v zahradách. Mezi takové ovoce patří právě jablka, která jsou neuvěřitelně výživná a zdraví prospěšná. Jsou skvělá k okamžité konzumaci, ale i do různých receptů. Pokud nevíte, jak s větším množstvím naložit, přinášíme vám recept na lahodný jablečný dort.
Na formě záleží
Pečení je věda i umění zároveň. Nezáleží ale jen na kvalitních ingrediencích, ale i materiálu pečících forem, které užíváte. Praktickým pomocníkem do vaší kuchyně může být pečící forma na dort Base LT3074 od značky Lamart, vyrobena z velmi odolné uhlíkové oceli, vhodné pro styk s potravinami. Díky odolnosti vůči vysokým teplotním rozdílům od -60°C až do 230°C se nemusíte bát jejího poničení. Nepřilnavý povrch zajistí snadné a rychlé odlepení těsta od povrchu, a tak se nemusíte bát nevzhledného výsledku. Formu lze mýt i v myčce na nádobí.
Forma na dort Lamart BASE LT3074, doporučená cena 259 Kč
Stolujte ve stylu
Jak lépe podtrhnout dokonalost výtečného pokrmu, než elegantním servírováním. Porcelánová jídelní sada Dine LT9001 od značky Lamart je vhodná pro každodenní užití a najde si místo v každé domácnosti. Obsahuje 2x mělký, 2x hluboký a 2x dezertní talíř.
Sada jídelních talířů Lamart DINE LT9001, doporučená cena 389 Kč
Jablečný dort s třeným tvarohem pečený v lineckém těstě
Ingredience:
Hladká mouka | 250 g |
Cukr krupice do těsta | 120 g |
Cukr krupice do tvarohu | 2 lžíce |
Vejce | 1 ks |
Máslo | 130 g |
Žloutek | 1 ks |
Jablka velká | 4 ks |
Plnotučný tvaroh | 250 g |
Smetana 31% | 150 ml |
Moučkový cukr do jablek | 2 lžíce |
Skořice | 1 lžička |
Citrónová šťáva | z 1 ks |
Rozinky | 2 lžíce |
Rum | 500 ml |
Postup:
Změklé máslo nakrájíme na menší kostky, které dáme do mísy s moukou. Přidáme jedno vejce, žloutek a cukr. uhněteme těsto, které dáme do potravinářské folie a necháme 60 minut v chladu odpočinout.
Jablka omyjeme, osušíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy, přidáme skořici, moučkový cukr, citrónovou šťávu a zlehka promícháme.
Tvaroh dáme do mísy, přisypeme rozinky, najemno nastrouhanou kůru z důkladně omytého citrónu, smetanu, rum, cukr (dle chuti) a spojíme v jednolitou hmotu.
Vyndáme si těsto, a kousek si oddělíme, aby nám zbylo na vrchní poklop. Do předem vymazané a vysypané formy Lamart BASSE LT3074 rozprostřeme těsto a to i přes okraj formy. Nalijeme tvaroh, na který položíme ochucená jablíčka a vše přiklopíme zbylým vyvaleným těstem. Spoje opatrně palci a ukazováčky spojíme, slepíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut. Délka pečení je závislá dle výkonu Vaši trouby.
Po upečení jablečný koláč zchladíme, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme na dezertních talířích Lamart DINE LT9001.
Dobrou chuť!
Stáhnout tiskovou zprávu